Referat Ciocoii vechi si noi


Romanul este alcătuit din 32 de capitole, fiecare capitol având câte un titlu semnificativ, care atrag atenţia cititorului asupra personajelor de prim plan: Dinu Păturică, Chera Duduca, Chir Costea Chiorul sau asupra evenimentelor şi aspectelor sociale evocate: „Teatrul în Ţara Românească”, „Slugile boiereşti” şi altele. Dinu Păturică era fiul unui mărunt boier de ţară, Ghinea Păturică.Extras din referat
El avea 22 de ani, nu prea înalt, „scurt de statură” cum îl caracterizează autorul, „cu faţa oacheşă ”,cu ochii negrii „plini de viclenie”, un nas drept, cu vârful ridicat în sus. Era îmbrăcat cu un anteriu de „şamalagea” rupt în spate, cu pantaloni de pânză de casă de culoare cafenie şi încins cu o bucată de pânză cu marginile cusute în gherghef.

Avea picioarele goale, încălţat cu nişte iminei de saftian, spălăciţi, în cap avea un cauc de şal, cârpit cu diferite „materii” multicolore. Pe deasupra „purta ca veştmânt de căpetenie” „o fermenă de pam-briu ca paiul grâului căptuşită cu bogasiu roşu”. Mândru şi ambiţios, după cum bine ne arată autorul, avea şi el moştenit „talentul linguşirii” de la tatăl său; el se lăsa în genunchi în faţa fanariotului Andronache Tuzluc, sărutându-i acestuia pulpana anteriului, înainte de a-i da scrisoarea de recomandare de la tatăl său.

Este lacom şi viclean, visând şi el la bogăţiile lui Tuzluc, hotărât să le obţină prin „curagiu şi răbdare, prefăcătorie şi iuşchiuzaralde”, ca un „şarpe înveninat”. Însă, era şi inteligent, ştiind să scrie şi să citească în limba română şi avea „oarecare începuturi slabe de limbă greacă modernă”.

Rău şi nemilos, tortura pe ţărani pentru a le lua şi ultimul bănuţ din pungă. Păturică era într-adevăr un om extraordinar, el era hotă-rât să devină un om mare şi nici un obstacol nu putea să-l abată de la această idee fixă. Ştiind bine ce vrea, Dinu Păturică dobândi încrederea postelnicului Tuzluc, prin linguşiri şi ipocrizie. După ce îşi face o avere considerabilă şi-l ruinează pe Tuzluc, Dimitrie Ghica devine domnitorul Ţării Româneşti.

Acesta îi înţelege pe ţărani şi-l pedepseşte pe Dinu Păturică trimiţându-l la „ocnă”, unde moare. Cel mai reuşit din-tre personajele romanului, Dinu Păturică, este un personaj care ilustrează tipul ciocoiului, al arivistului epocii zugrăvită de Nicolae Filimon. Apreciind valoarea artistică a acestui personaj, George Călinescu spunea că „…eroul devenit tip iese din file şi trăieşte în afara cărţii. Nu este în literatura noastră …un erou cu acte mai solide de stare civilă decât Dinu Păturică.”.

Descarca referat literaturaCiocoii vechi si noi

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Ciocoii vechi si noi. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.