Referat Femeia in antichitate


Odata cu extinderea Romei are loc dezvoltarea economica, au loc schimbari de ordin politic, cultural si juridic dar, totodata au loc si schimbari majore in randul locuitorilor Romei. Plebeii (oamenii de rand) raman la modul simplu de viata, iar patricienii adopta un stil de viata luxos. Acest aspect are drept consecinta scaderea numarului oamenilor care locuiesc la tara, apar coruptia si are loc decaderea moravurilor, stalpii societatii ramanand familia si legea.Extras din referat
In Roma Antica, familia influenta viata publica si sociala, romanii avand valorile morale tipice societatii agrare, erau muncitori, responsabili, precauti dar erau stresati datorita ideii de pietas – datorau loialitate zeilor, familiei si autoritatilor.

In familia romana tatal avea drept de viata si de moarte asupra sotiei si copiilor, pe care putea sa ii vanda ca sclavi, sa ii maltrateze sau sa ii omoare. In secolul I e.n sotul mai avea inca dreptul sa isi omoare sotia. Mai tarziu acest drep a disparut dar a ramas cu dreptul de a-si lasa nou-nascutii in strada si a-i vinde ca sclavi doar in afara Romei.

Ideea de a avea urmasi era doar pentru a avea cine sa continue cultul stramosilor si al zeilor. Daca familia nu avea nici un copil, avea dreptul de ainfia un copil doar pentru acest scop.

Dupa ce se nastea un copil in familiile romane, la 9 zile de la nasterea acestuia, daca tatatl isi recunostea copilul, avea loc purificarea acestuia care se facea prin atarnarea la gatul copilului a unui pandantiv ce avea rolul de a-l pazi de rau, baietii purtandu-l pana la 17 ani iar felete pana cand se casatoreau. Daca copilul nu era recunoscut de catre tata, acesta era lasat sa moara de foame in spatii cu gunoaie. Daca cineva il gasea, il putea lua sin creste cu scopul de a-l vinde ca sclav. Legea ii permitea, de asemenea sa isi ucida fii maturi daca acestia il tradau.

Chiar daca tatal avea autoritate extrema asupra familiei, parintii se implicau in cresterea si educatia copiilor. Baietii invatau alaturi de fete in scoli iar daca familiile erau bogate, plateau un perceptor sa ii invete limba latina, greaca, muzica, dans. Dupa ce copilul implinea sapte ani trebuia sa isi urmeze parintii la treburile casnice sau de alta natura (baiatul, tatal iar fata, mama). Cand baiatul implinea 17 ani era considerat cetatean al Romei, primea un nume complet, ava drept de votsi trebuia sa execute serviciul militar.

Pentru casatoria a doi tineri se semna un contract cu mult timp inaintea casatoriei, care prevedea data casatoriei; casatoria era stabilita de parinti dar avea loc numai dupa ce baiatul implinea 17 ani.

Ceremonia de casatorie incepea cu o petrecere in casa parintilor fetei, cu muzica religioasa cantata de nuntasi. A doua si ultima petrecere avea loc in casa mirelui. Mireasa era trecuta pragul usii in brate iar la usa se punea o roata stricata ce simboliza faptul ca mireasa nu mai putea parasi acea casa. In timpul ceremoniei, tinerii gustau din faina de orz cub seminte de susan ce reprezenta simbolul fertilitatii. Dupa casatorie sotia intra sub autoritatea sotului.

Tinerii nu erau fortati sa se casatoreasca, dar daca familia hotara o data a nuntii acesta nu putea sa se impotriveasca. Fetele se puteau casatori daca aveau intre 12 si 17 ani. Copii nascuti dintr-o familie apartineau legal doar tatalui. In familiile romane sotii si sotiile se puteau intalni des fata de familiile grecesti unde barbatii si femeile se intalneau foarte rar. In Roma divortul putea avea loc doar cu consimtamantul sotului.

Batranii din familie erau foarte respectati. Daca acestia oboseau, de exemplu puteau sa nu mai faca nimic chiar daca era necesar.

Daca cineva din familie deceda, exista un ritual aparte pentru inmormantarea acestuia. El era asezat pe pamant cand aproape isi dadea ultima suflare si era sarutat pe gura de un membru al familiei pana cand murea apoi era strigat pe nume de catre membrii familiei. I se punea o moneda sub limba, iar trupul era acoperit cu flori, in jurul sau arzand timp de 3 zile faclii. Daca era rege, era expus timp de 7 zile, iar daca era dintr-o familie saraca era inmormantat in ziua urmatoare. La familiile bogate erau angajati cantareti, mimi, erau angajate persoane care purtai mastile celui decedat. Toata lumea era imbracata sobru iar femeile trebuiau sa isi smulga parul din cap in semn de durere.

Trupul neinsufletit era incinerat deoarece regalitatea a interzis inmormantarea in apropierea zidurilor Romei.

In legile celor XII table, care au fost compilate in anul 451 si acceptate de adunarea poporului pe fondul plangerilor care aveau loc impotriva nobilimii din partea plebeilor, locul central il ocupau prevederile privind familia. Conform acestor legi, casatoria era sub autoritatea totala a tatalui, nu aveau voie sa se casatoreasca plebeii cu patricienii; parintii aveau dreptul de a lasa mostenire copiilor averea familiei; frtul din timpul noptii era pedepsit cu moartea iar pentru cel din timpul zilei se primea amenda.

In secolele II si III e.n. au avut loc o serie de schimbari importante in dreptul roman datorita noilor cuceriri militare. Cu aceasta ocazie a avut loc emanciparea femeii, drepturile tatatul s-au redus, divortul era posibil daca ambii parteneri erau de acord sau daca unul dintre ei hotara sa divorteze. S-a facut si o distinctie exacta intre proprietate si posesie, introducandu-se clauza bunei credinte.

Descarca referat managementFemeia in antichitate

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Femeia in antichitate. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net Image: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net