Referat Calvinismul


Fondatorii calvinismului au fost Jean Calvin si Ulrich Zwingli. Reformatii mai erau numiti si hughenoti sau calvinisti si sunt majoritari in Scotia, Olanda< ungaria, Elvetia si nordul Germaniei. Acesta religie s-a rapandit si in comunitatile africane si SUA si din sudul Africii. Calvinistii sustin ca nu trebuie sa existe impartasania deoarece nu poate exista trupul si sangele Domnului, respinge invocarea sfintilor, inchinarea la icoane, existenta unui episcop, considera ca semnul crucii este o batjocura fata de Dumnezeu. Fiecare biserica refosrmata este conduse de catre un consiliu ales de credinciosi. Spre deosebire de ortodoxism, calvinism respinge existenta liberului arbistru.Extras din referat
Biserica reformata sustine ca copilul devine crestin dupa 14 ani, dupa ce stie pe de rost 3 dintre invataturile lui Dumnezeu, prima impartasanie a acestora are loc la aceasta varsta, la botez turnandui-se de 3 ori apa pe cap. Spre deosebire de alte culte, preotul este ales de crestini dupa ce a terminat facultatea de teologie si pot fi hirotonite si femeile. Pentru ca sufletul celui decedat sa se poata odihni si ca Dumnezeu sa fie ingaduitor la judecata, preotul tine o predica.

Cele cinci puncte ale calvinismului au fost formulate in Olanda la Dort in anul 1618. Aceste puncte se bazeaza pe interpretarea Noului Testament., pe scrierile Sf. Augustin. La Dort s-a formulat noua Suma teologica protestanta, avand in vedere teoriile redoctioniste si decostructiviste ale lui Calvin.

In cele cinci puncte ale calvinismului s-a redus foarte mult relatia omului cu divinitatea, nu se mai vorbea despre mantuire, creatia universului sai despre intruparea lui Hristos ci totul a fost simplificat la cinci formulte rationaliste fara sens liturgic sau sacramental. Nu mai exista divinitatea care dorea ca toti oamenii sa fie mantuiti, Dumnezeul iubitor, a fost oarecum clarificata relatia lui Dumnezeu cu omul.

Dumnezeu, in opinia calvinistilor, era undeva in ceruri, pe unii dintre oameni ii mantuia iar pe altii ii blestema, Dumnezeu avea astfel doua laturi, una buna si un area, din punctual lor de vedere. Acesta era extrem de necrutator cu oamenii, lucru inexplicabil fata de Biserica istorica.

Punctele calvinismului formulate la Dorth au fost urmatoarele:• Neputinta omului, depravarea acestuia

In opinia calvinistilor, omul era o fiinta pacatoasa, din acest motiv el nu avea cum sa fie capabil sau sa-l poata iubi pe Dumnezeu, sau sa faca binele deoarece, pacatos fiind, nu putea deosebi binele de rau. Sustineau ca omul pacatos este surd la ceea ce Dumnezeu spune sau la faptele bune pe care ar trebui sa le faca. Chiar daca omul credea in Dumnezeu si era un om bun, nu stia daca are sa se mantuiasca sau nu, deoarece Dumnezeu alegea doar cativa dintre oameni care se se poata mantui. Dupa caderea in pcata, omul nu se mai poate mantui, nu mai dreptu la liberrul arbitu si devine depravat.

• Alegerea neconditionata

Alegerea celor care vor fi mantuiti nu se baza pe niciun crietriu cunoscut pentru oameni si nu era conditionata de faptele si comportamentul omului. Calvinistii sustineau ca nu era important daca omul alegea sa il urmeze pe Hristos, sa traiasca fara pacat. Alegerea ii apartinea lui Dumnezeu, margand pe principiul “eu te aleg pe tine nu tu ma alegialegi pe mine”, acesta fiind singura cauza a mantuirii. Intelectul si vointa omului de alege ceva nu erau importante ci puternic depravate, nu mai functina in nici un fel liberul arbitru.

• Mantuirea speciala sau iertarea limitata

Cei care aveau sa fie mantuiti erau alesi dinainte se facere. Vasele de ocara, cum au fost numiti cei care erau pacatosi de catre Calvin, primeau pedeapsa divina, ierarea fiind limitata la cei cativa alesi special pentru mantuire.

Descarca referat managementCalvinismul

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Calvinismul. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net Image: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net