Referat Romania


Romania este un stat de marime mijlocie situat pe locul 13 in Europa cu o suprafata de 238.391 km patrati si cu o populatie de aproximativ 21,7 milioane locuitori.

Este situata in Europa Centrala la distante aproximativ egale fata de Oceanul Arctic (2.800km) , Oceanul Atlantic (2.700km) si Muntii Ural (2.600km). Fata de Marea Mediterana se situeaza la Aproximativ 1.000km.

Pe teritoriul Romaniei se intersecteaza paralela de 45° latitudine N (jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul N) cu meridianul de 25° longitudine E (jumtatea distantei dintre Oceanul Atlantic si Muntii Ural). Acest fapt demonstreaza pozitia Romaniei in Europa Centrala.Extras din referat
Vecinii Romaniei:

in N – Ucraina – Kiev

in S – Bularia – Sofia

in V – Ungaria – Budapesta

in S-V – Serbia – Belgrad

in E – Republica Moldova – Chisinau

Punctele Extreme ale Romaniei:

in N – Horodistea - 48°25` latitudine N

in S – Zimnicea - 43°37` latudine N

in V – Beba Veche - 20°15` longitudine E

in E – Sulina - 29°41` longitudine E

Trasaturile definitorii ale Romaniei:

1. Romania este o tara carpatica deoarece acesteia ii apartin 2/3 din lantul Muntilor Carpati.

Carpatii:

- au construit adapost de-a lungul istoriei;

- au construit locul etnogenezei poporului roman;

- au reprezentat resursa de minereuri, lemn, materiale de constructii;

- Reprezinta un adevarat caste de ape;

- Reprezinta o bariera climatica in fata maselor de aer din restul continentului

2. Romania este o tara pontica deoarece Romaniei ii apartin 244km din lungimea litoralului Marii Negre si o suprafata de 12 mile marine de la tarm. Marea a fost utilizata:

-pentru transport

-ca resursa de hrana

-ca resursa turistica

-ca resursa de hidrocarburi

-loc pentru infiintarea vechilor cetati (Histria, Tomis, Callatis)

3. Roamania este tara dunareana deoarece acesteia ii apartin 1.075km din lungimea de 2.857km ai Fluviului Dunarea:

-constituie cale de transport

-resursa de hrana

-resursa de energie etc.

Dupa definitivarea orogenezei alpine in perioada glaciara cuaternara, calota glaciara de la Polul N s-a extins ocupand partile centrala si nordica a Europei. Ulterior clima s-a incalzit, calota glaciara s-a topit si s-a retras spre N si au ramas in urma ei forme de relief glaciar reprezentate prin lacuri glaciare, vai, circuri glaciare si tarmuri cu fiorduri.

Dupa definitivarea muntilor s-au format dealuri si podisuri joase prin fragmentarea portiunilor mai joase ale muntilor apoi au luat nastere si campiile.

Descarca referat geografieRomania

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Romania. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.