Referat Polul Nord


Polul Nord este definit ca fiind cel mai nordic punct al Pământului, aflandu-se in Oceanul Arctic. Situat la 90 ° latitudine nordica si toate liniile de longitudine convergind la el, Polul Nord mai poate fi cunoscut si sub denumirea de „nordul adevarat". Ceea ce deosebeste in mod special Polul Nord de Polul Sud este legat de faptul ca, cel dintai este reprezentat de o calota de gheata, care pluteste in Marea Glaciara Arctica, si astfel neexistand pamant.Extras din referat
Polul Nord se afla la aproximativ 725 km in nord de Groenlanda, in mijlocul Oceanului Arctic, unde marea poate avea acolo o adancime de 4087 m. In cea mai mare parte a timpului, gheata marina acopera Polul Nord, mai de curand apa trecand si ea printre ghetari.

Primul om care ajunge la Polul Nord este considerat a fi exploratorul Robert Edwin Peary, împreună cu asistentul lui şi cu patru eschimoşi, in aprilie 1909.

Regiunea din jurul Polului Nord se numeste Antarctica, un ocean inghetat, considerat si un desert, fiind cel mai sudic, mai rece, mai indepartat si mai recent descoperit continent.

Datorită vânturilor puternice, temperaturilor scăzute, impresionantelor cantităţi de zăpadă, clima este extrem de nefavorabilă. Clima in Polul Nord este mai caldă decât cea din Polul Sud, ca urmare a faptului ca primul dintre cei doi se află la nivelul mării, în mijlocul unui ocean, astfel actionand ca un rezervor de căldură. In timpul iernii, temperaturile care se inregistreaza la Polul Nord pot varia între -43 ° C şi -26 ° C.

In general, grosimea ghetii de la Polul Nord este de aproximativ doi sau trei metri grosime, aceasta scazand in ultimii ani, dupa unele opinii.

In ceea ce priveste fauna, reprezentativi pentru aceasta zona sunt ursii polari, care sunt considerati a fi cei mai mari pradatori terestri din lume. Ca si caracteristici, acestia au botul lung si ascutit cu ajutorul caruia prind prada in locurile greu accesibile, precum micile sparturi din gheata. Ursii polari au un strat de grasime gros de 11 cm, doua straturi de blana, urechi mici si o coada mica. Masculii cantaresc intre 350 si 700 de kg, iar femelele intre 150 si 250 de kg.

Dintre alte animale care traiesc pe uscat mai pot fi enumerate: vulpile, lemingii, renii şi boii moscaţi.

In Oceanul Arctic pot fi intalnite si balenele, morsele, focile, plancton bogat.

In extremitatea cercului polar, unde solul este îngheţat şi se dezvoltă plante precum lichenii şi arbuştii, poate fi gasita tundra.

Descarca referat geografiePolul Nord

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Polul Nord. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.