Referat Podisul Moldovei


Este alcatuit dintr-un soclu cristalin variat, care apartine platformei est-europene in jumatatea de N si se intinde pana la falia Falciu-Plopana in S. Urmeaza un alt sector (spre S) de soclu apartinand depresiunii Barladului situat la mare adancime. In extremitatea sudica, soclul apartine Orogenului nord-dobrogean.

Soclul fundamental este alcatuit din sisturi critaline strapuns de injectii granitice consolidate in Protozoic.Extras din referat
Datorita constitutiei petrografice a retele de vai aceasta unitate a fost impartita in mai multe subunitati:

in N-V: Podisul Sucevei;

in E : Campia Moldovei (Jijiei);

in partea centrala: Podisul Barladului: - Podisul Central Moldovenesc;

- Colinele Tutovei;

- Dealurile Falciului;

A. Podisul Sucevei:este alcatuit din: podisurile Dragomirna Falticeni-Dealul-Mare, Dealul Bour, Dealul Hapai, subunitatea seilor Balcauti-Dersca-Bucecea, Depresiunea Liteni, Podisul Bozieni si subunitatea culoarelor Siret-Moldova si Seaua Strunga.

Este sectorul cel mai mare, este delimitat de Obcinele Bucovinei in V, Valea Moldovei in S, Campia Moldovei in E si frontiera cu Ucraina in N. Caracteristica acestei unitati de podis o formeaza alternanata de inaltimi deluroase cu portiuni joase.

In parte de N-V este drenat de Suceava iar inspre S de Moldova, ambii sunt afluenti ai Siretului.

B. Campia Moldovei: Este alcatuita din Dealurile Capalau

Cazancea-Guranda, campia colinara Jijia-Basau si Campia colinara Jijia-Bahlui.

Este situata la E, are o fragmentare deluroasa. Altitudinea medie 150-200m iar altitudinea maxima de 265m in Dealul Cazancea. Este impartita in doua sectoare de nord si sud.

Este drenata de Jijia, afluent pe dreapta al Prutului iar in sud de Bahlui. Limita de S este marcata de contactul brusc cu Podisul Barladului, in V limita cu Podisul Sucevei prin contactul brusc marcat de Coasta Moldovei.

Este cea mai importanta zona agricola a Podisului Moldovei.

C. Podisul Barladului: Este alcatuit din : Podisul Central

Moldovenesc, Colinele Tutovei, Dealurile Falciului, Culoarul Barladului . Face parte din subunitatile inalte ale Podisului Moldovei. Este drenat de Barlad cu afluentii sai: Vasluiet, Crasna, Tutova. Reprezinta cea mai extinsa unitate a podisului Moldovei, se gaseste in sudul Campiei Moldovei delimitata de Prut in E, Campia Romana In S, CuloarulSiretului In V. Altitudinea variaza de 200m in S la 500m in zona centrala si in jur de 400m in N.

Predomina un relief structural, platouri structurale; este afectata de puternice procese de versant: alunecari de teren, torenti.Descarca referat geografiePodisul Moldovei

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Podisul Moldovei. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.