Referat Teoria relativitatii


După apariţia Teoriei Speciale a Relativităţii din 1905, pe Einstein l-a preocupat aproape până la obsesie ideea de generalizare a teoriei sale. Astfel principiul restrâns al relativităţii tratează după cum reiese chiar din denumirea sa o gamă foarte îngustă de fenomene care se petrec în sisteme de referinţă inerţiale. Majoritatea covârşitoare a fenomenelor din Univers au loc însă în sisteme neinerţiale, ce se mişcă cu o oarecare acceleraţie unele faţă de altele, mişcarea rectilinie şi uniformă fiind doar o aproximaţie pentru un interval spaţio-temporar scurt a unei mişcări mai complexe. În jurul anului 1911, Einstein are o primă idee asupra modului în care ar trebui să se comporte o rază de lumină în prezenţa unui câmp gravitaţional. Doi ani mai târziu, împreună cu prietenul său Marcel Grossmann, elaborează o teorie a gravitaţiei într-o formă incipientă. În anul 1915, Einstein va publica trei lucrări fundamentale: “Despre teoria relativităţii generale”; “Explicarea variaţiei periheliului planetei Mercur prin teoria generală a relativităţii” şi “Ecuaţiile de câmp ale gravitaţiei”, iar peste un an va ajunge la forma finală teoriei sale.Extras din referat
În primul rând trebuie definită noţiunea de sistem de referinţă neinerţial, notat pe scurt SRNI, acesta fiind un referenţial ce se mişcă accelerat şi în care apar datorită variaţiei vectorului vitezei în timp, forţe de inerţie. Putem ilustra mai simplu această noţiune considerând următorul experiment. Să ne imaginăm că ne aflăm într-o maşină ce se deplasează pe o auto-stradă cu viteză constantă şi în linie dreaptă. Putem spune că ne aflăm într-un SRI, deoarece conform principiului relativităţii restrânse legile naturii vor avea aceeaşi formă indiferent dacă ne aflăm în maşină sau în repaus faţă de auto-stradă. Putem astfel trage concluzia, ca autostrada este cea care se mişcă în timp ce noi ne aflăm în repaus relativ. Dacă, însă, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul vom frâna, instantaneu vom simţi cum suntem împinşi înainte datorită inerţiei corpului nostru. În acest caz vom putea face diferenţa dintre sistemul nostru (maşina) şi cel legat de auto-stradă, în care nu apar forţe de inerţie, ieşind astfel din cadrul principiului relativităţii restrânse. Ideea genială a lui Einstein a constat în a echivala forţele de inerţie cu cele gravitaţionale.

Într-o lucrare de popularizare a ştiinţei apărută în 1917, Einstein face următoarea analogie dintre câmpurile inerţiale şi cele gravitaţionale: “Să ne închipuim ca sistem de referinţa o imensă cutie sub forma unei camere; şi să presupunem că în interiorul ei se găseşte un observator dotat cu diverse instrumente.* Pentru acesta, în mod natural nu va exista greutate. El va fi nevoit să se lege cu nişte sfori de podea pentru ca nu cumva la cea mai mică ciocnire cu aceasta să se înalţe spre tavanul cutiei. Să presupunem că în centrul capacului acestei cutii se află în afară un cârlig fixat prin corzi, şi că cineva trage de acestea cu o forţă constantă. Cutia şi observatorul vor începe să se să se deplaseze într-o mişcare uniform accelerată “în sus”… Cum judecă omul din cutie acest proces? El va sta în această cutie la fel cum stă un om aflat într-o casă aflat pe Pământ. Dacă va da drumul unui corp pe care mai devreme îl ţinuse în mână, atunci, cum acceleraţia cutiei nu se va mai transmite corpului, acesta va cădea spre podea cu o mişcare accelerată. Observatorul se va convinge că acceleraţia corpului în raport cu podeaua este mereu aceeaşi...Bazându-se pe noţiunile sale asupra gravitaţiei, observatorul va ajunge la rezultatul că se află împreună cu cutia într-un câmp gravitaţional constant în timp.”

Am ajuns astfel la cele două postulate ale Teoriei Generale a Relativităţi:

1. Principiul relativităţii generale.

2. Principiul echivalenţei dintre masa inertă şi masa grea.

Descarca referat fizicaTeoria relativitatii

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Teoria relativitatii. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.