Referat Paradoxul Gemenilor


Acest ultim capitol dedicat Teoriei Relativităţii Restrânse va trata în cele ce urmează una dintre cele mai delicate şi mai larg răspândite problematici legate de înţelegerea efectelor relativiste, celebrul paradox al gemenilor” sau “Omul lui Langevin” cum a mai fost denumit.

În esenţă, în acest “paradox” este vorba de doi gemeni, să zicem Petru şi Pavel, care la un anumit moment dat se hotărăsc să facă următorul experiment: Pavel va pleca într-o călătorie dus-întors cu o navă ce se va mişca rectiliniu şi uniform (cu excepţia momentelor de accelerare şi frânare) cu o viteză apropiată de cea a luminii.Cuprins
Reclama ta aici

Extras din referat
În momentul în care Pavel se va întoarce pe Pământ, se va constata că acesta va fi mai tânăr decât fratele său, cu atât mai tânăr cu cât durata călătoriei şi viteza cu care s-a deplasat nava sa sunt mai mari.

Până aici totul este limpede, însă paradoxul va apărea în momentul în care se va studia problema din perspectiva lui Pavel.

Din punctul de vedere al lui Petru, toate procesele temporare din SRI-ul fratelui său, bătăile ceasornicelor, funcţiile biologice, etc. se vor desfăşura mai lent din cauza fenomenului de dilatare temporară, deci la întâlnirea celor doi gemeni Pavel trebuie să fie cel care a îmbătrânit mai încet.

Însă judecând acum din prisma lui Pavel, acesta va observa, conform reciprocităţii că fratele său rămas pe Pământ va îmbătrâni mai încet, în timp ce pentru el lucrurile se vor desfăşura mai departe în mod normal. Concluzia acestuia este că nu el, ci fratele său Petru va fi cel mai tânăr în momentul întâlnirii.

Bineânţeles că această concluzie este în discordanţă cu ce se întâmplă în realitate, demonstrarea falsităţii sale făcându-se prin următorul exemplu: Fie cei doi gemeni aflaţi pe Pământ (pct-ul A) şi la distanţa de un punct B aflat undeva în spaţiu cosmic.

Descarca referat fizicaParadoxul Gemenilor

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Paradoxul Gemenilor. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.