Referat Materii prime


Materile prime se definesc ca fiind totalitatea substantelor de origine minerala, vegetala si animala din care se fabrica produse chimice. Materile prime se regasesc in produsul finit avand compozitia modificata.Extras din referat
Clasificarea materilor prime dupa natura lor

Minerala :

Carbuni de pamant prelucrati prin coxificare, gaze de coxificare care se fractioneaza si se obtin o serie de produsi chimici importanti.

Titeiul. Prin distilare atmosferica se obtin benzine usoare, medii si grea si petrol lampant,reactor,pentru tractor si motorina usaoara, medie, grea.

Pacura – prin distilare in vid se obtin uleiurile lubrifiante, asfaltul si gazul metan prin finizarea caruia se obtin :

Negru de fum

Gazul de sinteza (amestec CO + H2O)

Acetilena

Sarea – Clor - Acid clorhidric

Agent de clorurare

Soda caustica, calcinata

Sodiu metalic

Aer

Apa e folosita ca agent de racire, de hiroliza si mediu de polimerizare

Vegetala : lemn, stuf, paie - celuloza, hartie

seminte de in, ravita, ricin , surse uleiuri siculive , lac

Animala – grasimi vegetale – sapunuri

parafina extrasa din uleiurile parafinoase – amestec de acizi grasi care prin distilare in vid se obtin tractiuni folosite la fabricarea sapunurilor.

fabricarea vazelinelor si acizi grasi prin hidrogenerare catalitica sunt transformati alcoli grasi care prin reactie cu acidul sulfuric si apoi neutralzare cu hidroxid de sodiu formeaza detergenti.

Proces tehnologic

Procesul tehnologic se defineste ca fiind o succesiune de operatii de natura mecanica, fizica si chimica prin care prin care materile prime sunt transformate in produse chimice.

In functie de valoarea parametrilor tehnologici, de alimentarea cu materii prime si de evacuarea produselor de reactie procesele tehnologice se impart in:

Procese in regim nestationar (discontinue) Alimentarea cu materii prime are loc la inceputul procesului. Acestea stationeaza un anumit timp in interiorul reactorului transformandu-se in produsi de reactie si apoi acestia sunt evacuati din reactor.Parametri tehnologici nu au valori constante.

Procese in regim stationar (continue) Alimentarea cu materii prime se face in mod continu, de asemenea evacuarea produsilor de reactie se face tot in mod continu. Parametrii tehnologici sunt constanti.

Descarca referat fizicaMaterii prime

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Materii prime. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.