Referat Curentul electric


Un circuit electric poate fi comparat cu un circuit hidraulic (figura alăturată). Atunci când sunt închise, aceste circuite sunt parcurse de curent electric, respectiv de curent de lichid.

Pentru menţinerea curentului de lichid, pompa efectuează lucru mecanic asupra lichidului; analog, pentru menţinerea curentului electric, generatorul electric efectuează lucru mecanic asupra sarcinilor electrice mobile din circuit.

Aşa cum pompa – în circuitul hidraulic – nu produce lichid, ci doar determină mişcarea acestuia, tot aşa generatorul – în circuitul electric – nu produce sarcini electrice, ci determină doar mişcarea acestora.Extras din referat
În funcţie de starea de agregare a substanţei prin care trece curentul electric, purtătorii de sarcină electrică a căror mişcare formează curentul electric sunt :

Ioni şi electroni, în gaze (ca în cazul fulgerelor şi al trăsnetelor);

Ioni, în lichide;

Electroni liberi, în metale.

Generatorul, becul, conductoarele de legătură, întrerupătorul sunt elemente de circuit. Aceste elemente de circuit au două borne, fiind numite elemente dipolare (sau dipoli).

În general, orice porţiune de circuit conectată la restul circuitului prin două borne se numeşte dipol. Dacă porţiunea de circuit respectivă conţine generatoare electrice, se numeşte dipol activ, iar în cazul contrar, dipol pasiv.

Pentru reprezentarea simplificată a circuitelor electrice se folosesc simboluri grafice standardizate pentru fiecare element de circuit. Reprezentarea obţinută prin utilizarea acestor simboluri grafice este numită schema circuitului. Utilizarea schemei permite înţelegerea mai uşoară a funcţionării unui circuit sau realizarea sa practică.

Descarca referat fizicaCurentul electric

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Curentul electric. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.