Referat Campul gravitational


Campul gravitational este o regiune din spatiu in care se manifesta proprietati fizice speciale si care apare in jurul unui corp caracterizat prin masa.

Camp gravitational al unui punct material de masa M. Sunt prezentate liniile de camp radiale si suprafetele echpotentiale.

Doesebiri intre campul gravitational si campul electric:

1. In campul electric se poate realiza o ecranare printr-o cusca Faraday, in campul gravitational ecranarea nu este posibila.

2. Fortele gravitationale sunt mult mai mici decat fortele de natura electrica sau magnetica.Extras din referat
Forma liniilor campului electric creat de sarcini punctiforme de acelasi semn(a) si de semne contrare (b) se face dupa cum se observa in imagine:

Intre campul electric si cel gravitational se poate realiza o analogie formala. Tabelul de mai jos indica expresiile fortelor de interactiune si pe cele ale marimilor caracteristice acestor campuri.

Desi aceasta analogie este frapanta, intre legea lui Newton si cea a lui Coulomb exista diferente; daca fortele electrostatice pot fi si de respingere, fortele gravitationale sunt intodeauna de atractie. Ambele tipuri de forte sunt de raza lunga de actiune, dar intensitatile lor sunt sensibil diferite. Ca si in cazul campului gravitational, liniile de camp sunt liniile la care vectorul intensitate este totdeauna tangent. Spre deosebire insa de campul gravitational, aici sensul liniei de camp depinde de semnul sarcinii. Astfel, prin conventie, se considera ca linia de camp pleaca din sarcina pozitiva (a) si intra in sarcina negativa (b).

Descarca referat fizicaCampul gravitational

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Campul gravitational. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.