Referat Vitamine


Mai este cunoscutã şi sub numele de retinol, vitamina antixeroftalmicã sau vitamina creşterii. În stare purã se prezintã sub formã de ulei (vit. A2) sau cristale (vit. A1) de culoare galbenã.

Este extrem de sensibilã la luminã, în special radiaţii ultraviolete. În plante se aflã sub formã de provitamine A - carotenoidele, dintre care cel mai cunoscut este beta-carotenul. La nivelul ficatului şi intestinului acestea sunt transformate în retinoli.

Beta-carotenul se gãseşte în toate legumele şi fructele, dar în cantitate mai mare se aflã în morcov, spanac, urzici, varzã, mãceşe, roşii, citrice, cãtinã, pepeni, porumb etc. Vitamina A se gãseşte ca atare în uleiul de peşte, ficat, lapte, gãlbenuşul de ou, unt.Extras din referat
VITAMINA B1

Daca vitaminele liposolubile aveau denumiri relativ simple, in cazul vitaminelor hidrosolubile lucrurile încep să se complice. Vorbim aşadar despre vitamina C numai în măsura în care vitamina C sintetică nu poate vindeca numai ea scorbutul; în schimb, sucul de lămâie, continuând vitamina P (cu acţiune asupra permeabilităţii capilare) rezolvă relativ rapid problema scorbutului.

Cercetătorii au realizat treptat că, vitamine diverse, erau întâlnite în aceleaşi vegetale sau produse animale, în ultima instanţa având acţiuni sinergice si completându-se reciproc, ca într-un ansamblu nedisociabil. A luat naştere noţiunea de "complex vitaminic B", indispensabil metabolismului celular (respiraţie, nutriţie, asimilare) problema clasificării realizându-se numai la nivel teoretic.

Revenind la vitaminele hidrosolubile, reamintim ca acestea nu se acumulează în organism în cazul administrării medicamentoase a unor doze excesive şi se pierd foarte uşor în cursul operaţiilor culinare obişnuite (păstrarea în apa, fierberea, coacerea, etc.). In cadrul complexului vitaminic B, administrarea unei vitamine izolate poate adesea sa provoace un nou dezechilibru umoral. Si preparatele medicamentoase comerciale ţin cont în ultimul timp de aceasta realitate, prezentându-se sub forma de asociaţii de vitamine, în doze relative calculate precis (preparatul Polivitaminizant S, 9 Vita, etc.). Pe principii teoretice vom trata separat vitaminele componente ale complexului B.

VITAMINA B1

A mai fost numită vitamina antiberiberica sau vitamină antipolinevritica.

In cazul unui aport insuficient de vitamina B1, prin mecanisme complexe fiziopatologice, apare in primul plan simptomatologia psiho-neurologica: astenie cu reducerea capacităţii de efort fizic, apatie sau irascibilitate, cefalee, insomnie, scăderea atenţiei si a memoriei. In forme accentuate de carenţa apar semnele de polinevrită cu pareze şi paralizii, în special ale membrelor inferioare, concomitent cu atrofierea generala a maselor musculare (forma uscata de beri-beri). La acestea se adaugă manifestări cardiovasculare: palpitaţii, aritmii cardiace, scăderea tensiunii arteriale, în formele grave ajungându-se la insuficienţă cardiacă cu edeme (forma umeda de beri-beri).

Carenţa produce si constipaţie rebela la tratament, asociată lipsei poftei de mâncare (anorexie accentuată).

Maladia beri-beri a avut un maxim în jurul anului 1900 în ţările Asiei, când s-a generalizat consumul de orez decorticat într-un regim alimentar sărac în alte produse alimentare. Forme uşoare ale afecţiunii apar în zilele noastre si în tăriile europene unde se consumă multe produse rafinate în dauna celor naturale. Situaţia diminuă capacitatea de efort fizic şi intelectual şi, în condiţiile stresului comlex al vieţii moderne favorizează instalarea sau / şi agravarea maladiilor psihice (neurastenia), concomitent cu o reducere a rezistenţei faţă de infecţiile microbiene. Sugarii prezintă o sensibilitate deosebită la insuficienţa vitaminei B1, mai ales în condiţiile alimentaţiei artificiale cu produse rafinate si tratate termic intensiv (zahăr rafinat, produse din faină alba, lapte praf, etc.).

La adulţi, în afară alimentelor rafinate, rezervele organice de vitamina B1 sunt epuizate prin consumul de alcool. Necesarul de vitamină se corelează strâns şi creşte paralel cu intensitatea cheltuielilor energetice ale organismului, în special prin metabolizarea glucidelor sau a alcoolului.

Principalele surse alimentare sunt reprezentate de faina neagră, pâinea neagra şi intermediară, fasolea uscată şi mazărea, preparatele din carnea de porc. Cu cantităţi mai mici de vitamina B1 se prezintă: laptele si brânzeturile, legumele si fructele, ouăle, berea. Consumul în mari cantităţi a zahărului rafinat si a produselor zaharoase (abundente pe piaţa romaneasca), a produselor din faină albă (pâinea albă, paste făinoase, biscuiţi), a conservelor sterilizate si a băuturilor alcoolice măreşte exponenţial riscul carenţei de vitamina B1.

VITAMINA B2

Se mai numeşte si riboflavina şi se remarcă prin faptul ca rezistă relativ bine la temperaturi ridicate. În schimb, lumina o inactivează rapid. În carenţa de vitamina B2 nu s-a putut descrie un sindrom bine definit, deficienţa apărând asociaţia lipsei altor vitamine din complexul B. Totuşi, o serie de simptoame sunt atribuite specific lipsei de vitamina B2: buzele capătă o culoare roşie aprinsă, sângerează şi se infectează (semnul "zabalutei"). Limba este dureroasă, de culoare roşie aprinsă, fisurata. Pleoapele sunt tumefiate si roşii, iar conjunctiva oculara este intens vascularizată.

Este micşorată rezistenţa si capacitatea de apărare a organismului. Doza necesara zilnic este estimata, in funcţie de consumul de energie, intre 1 si 2 miligrame.

Cele mai bogate alimente în vitamine B2 sunt: laptele (0,1 - 0,25 mg), ouăle (0,25 mg), drojdia de bere (2,5 - 3 mg), preparatele din peşte, pâinea neagră, legumele si fructele.

Descarca referat biologieVitamine

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Vitamine. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net Image: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net