Referat Sistemul nervos


Sistemul nervos este constituit din centrii nervosi si nervi. Acestia au rolul de a coordona viscerele si aparatul locomotor, de a primi mesajele senzoriale, de a coordona functiile psihice si intelectuale. Acesta se dezvolta la fiiinte incepand cu saptamana cinci de viata intrauterina.

Componenta principala a acestui sistem este reprezentata de tesutul nervos din care fac parte neuronii, acestia fiind conectati intre ei prin axoni si dendrite. Celulele gliale se intalnesc la organismele evoluate (la om), acestea avand rolul de a sustine neuronii, neprelucrand direct informatiile.Extras din referat
Sistemul nervos este format din doua componente: cel central si cel periferic.

Sistemul nervos central (SNC) este perceput ca avand rolul de a procesa informatii, acesta coordoneaza relatiile cu mediul inconjurator si genereaza comportamente specifice, avand si responsabilitatea de mentinere a echilibrului intern al organismului.

SNC apare si la bureti, avand rol de conductie neuronala. Viermii si antropodele au un sistem neros simpatic. O structura complexa a SNC o intalnim la vertebrate (structura tubulara). La reptile, bulbul olfactiv contine doar o zona mica ce reprezina teleencefalul, la mamifere insa, teleencefalul ocupa o mare parte din creier.

Vertebratele au sistemul nervos central situat in partea dorsala a tubului digestiv si este format din encefal (situat intracranian) si maduva spinarii (situata in coloana vertebrala), fiind protejate cutia craniana si coloana vertebrala. Daca facem referire la om, la fat, sistemul nervos cuprinde prozencefalul (firmat din telencefal si diencefal din saptamana 6 de viata intrauterina), mezencefalul si rombencefalul.

SNP (sistemul nervos periferic) cuprinde neuronii si nervii care nu fac parte din sistemul nervos central. Acesti neuroni si nervi se gasesc in membrele superioare si inferioare si in organe (ca stomacul, inima etc.). Daca SNC este protejat de o bariera hematoencefalica, sistemul nervos periferic poate fi lezat deoarece nu este protejat de oase sau sange.

Sistemul nervos periferic are doua componente:

• Un sistem ce are rol in miscare si receptia stimulilor externi (stimuli termici, mecanici) – Sistem nervos somatic. Acesta este format din fibrele aferente care informatii de la periferie catre sistemul nerovs central, si fibrele eferente, care au rolul de a transmite impulsuri nervoase de la sistemul nervos central la muschi.

• Sistemul nervos vegetativ sau autonom – are rolul de a controla actiunile inconstiente ale organismului (respiratia, ritmul cardiac, digestia, presiunea sangelui etc.). Acesta este format la randul sau din sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic.

o Sistemul nervos simpatic are rolul de a pregati organismul pentru actiune, actionand adrenalina si noradrenalina prin intermediul neurotransmitatorilor. Acesta are rol in dilatarea bronhiilor, contractarea arterelor, cresterea activitatii respiratorii, scaderea activitatii digestive. o Sistemul nervos parasimpatic are rol in punerea in stare de repaus a organismului. Actioneaza prin intermediul acetilcolinei, are rol in incetinirea ritmului cardiac, in stimularea sistemului digestiv.

SNC poate fi explorat cu ajutorul scanerului, rezonanta magnetica, studierea vazului, auzului, sensibilitatii corporale, electromiografia fiind insa cea mai utilizata metoda de explorare a sistemului nervos periferic. In cazul in care apar leziuni ale sistemului nervos, trebuie sa stim ca ele sunt diferite – se observa o diferenta a leziunilor SNC fata de leziunile SNP. Leziuni la nivelul SNC pot aparea din cauza compresiei creierului sau a maduvei spinarii din cauza unui traumatism (fractura cerebrala, de exemplu). Meningitele si encefalitele, intoxicatiile, arterita cerebrala, epilepsia, scleroza in placi, bolile Parkinson, Alzheimer, Huntington sunt boli care pot aparea la nivelul sistemului nervos central.

La sistemul nervos periferic, leziunuile pot aparea prin atingerea unuia sau mai multor nervi, datorita unei infectii, carente de vitamine. Multinervita apare atunci cand sunt afectati mai multi nervi.

Descarca referat biologieSistemul nervos

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Sistemul nervos. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net Image: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net