Referat Sistemul circulator la om


Inima este un organ musculos formata din patru camere. Ea este situata in spatele sternului si este intreptata spre stanga. Are rolul de a pompa sangele pe care il primeste. Greutatea inimii omului adult este de cca 300 g, marimea fiind aproximativa cu a pumnului strans.

Inima este formata din doua atrii si doua ventricule. Are doua artere mari: artera pulmonara (in partea stanga) si aorta in partea dreapta.Extras din referat
Peretele inimii este format din trei staturi:

• Endocardul - este format din endoteliu ce si un strat subentotelial; contine celule conjunctive su terminatii nervoase senzitive;

• Miocardul – reprezinta muschiul inimii si este format din fascicule de fibre musculare cardiace asezate in forma circulara;

• Pericardul este format din trei foite si reprezinta stratul aflat in partea exterioara a inimii. El este fixat de celalat strat prin cu ajutorul ligamentelor.

Ininima este puternic vascularizata, venele din peretii inimii adunandu-se inntr-un sinus coronar ce se deschide in atriul drept. Ea se comporta ca o pompa dubla, avand rol in doua circulatii: circulatia mica (pleaca de la ventriculul drept, trece prin artera pulmonara, respectiv prin plaman pana la capilare si se intoarce in atriul stang) si circulatia mare (incepe din ventriculul stang prin vena aorta, prin tot corpul pana la capilare si revine in atriul drept prin doua vene cave).

Ciclul cardiac este format din succesiunea unei contractii cardiace (sistola) si a unei relaxari (diastola) si are o durata de 0.8 secunde. In timpul diastolei sangele este adus la inima iar in timpul sistolei acesta este eliberat.

Zgomotele inimii sunt datorate activitatii cardiace, percepandu-se un zgomot mai intens si scurt (datorat inchiderii arterei pulmonare si aortei) si un mai slab ca intensitate dar mai prelungit (datorat inchiderii valvelor atrioventruculare).

Sistemul vascular

Este format din vase sangvine (artere, arteriole, capilare, venule si vene – au marime in functie de tesutul pe care il iriga) si vase limfatice. Circulatia mare asigura transportul sangelui de la organe catre inima si invers.

Cuprinde:

• circulatia arteriala - se realizeaza prin artera aorta. Aceasta circulatie este asigurata de activitatea ritmica a inimii. Numarul de artere mici si arteriole influenteaza debitul sangvin. Viteza de circulatie a sangelui in arterele mari este cca 0.5 m/s iar in arteriole de cca 0.5 mm/s (viteza este mai mica in acest caz deoarece calibrul vascular este mai mic).

Capilarele sunt vase de sange foarte mici cu lunime de cca 0.5 mm iar diametrul de 5-20 de microni. Structura capilarelor este perfect adaptata pentru realizarea schimburilor de sange si testuturi.

Presiunea arteriala reprezinta presiunea sub care circula sangele in artere. Acesta se masoara cu ajutorul tensiometrelor. • Circulatia venoasa contiuna circulatia sangelui prin capilare prin vase mari: cava inferioara si cava superioara, amandoua deschizandu-se in atriul drept. Venele au o structura mai mare comparativ cu cea a arterelor, circulatia sangelui prin aceste cavitati este de cca 10 cm/s.

Circulatia mica. In cazul acestei circulatii, circulatia sangelui se realizeaza intre ventricului drept, plamani si atriul stang, artera pulmonara fiind cea care transporta sangele intre aceste cavitati.

Circulatia limfatica se refera la circulatia lichidelor interstitiale printr-un sistem inchis, aceasta ajutand la reintorcerea acestora in sistemul venos. Tot prin sistemul limfatic se readuc in circulatie si proteinele, sunt transportati acizii grasi, unele enzime, hormoni si are rol foarte important in imunitatea organismului.

Descarca referat biologieSistemul circulator la om

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Sistemul circulator la om. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net Image: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net