Referat Sistemul Endocrin


Sistemul endocrin este reprezentat de hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroide, cortexul sprarenal, medula suprarenala, pancreasul endocrin si o parte din gonade. Pe langa acestea, unele portiuni ale diencefalului au activitate endocrina, ca si alte organe ce contin celule cu activitate endocrina (ex. epiteliul digestiv).

Hormonii eliberati de glandele endocrine coordoneaza metabolismul celular si cel al organelor prin activarea enzimelor. Acestia sunt distribuiti intregului organism pe cale sangvina. Secretia este elaborarea si eliberarea de subtante specifice; ea are loc mai ales in celule glandulare, dar se mai intalneste si in alte tipuri de celule, putand fi declansata de substante chimice si cu participarea sistemului nervos vegetativ.Extras din referat
Hipofiza, situata in interiorul craniului si legata de hipotalamus prin tija hipofizara, are o greutate mai mica de un gram, fiind mai mare la femeie decat la barbat; aceasta se mareste in timpul sarcinii. Se dezvolta din doua epitelii primare, epiteliul faringian, care da nastere adenohipofizei si epiteliul diencefalic, din care se dezvolta neurohipofiza.

Este o glanda cu secretie interna ce influenteaza functionarea fizica si psihica a organismului. Situata in saua turceasca a osului sfenoid, este atarnata de tija pituitara, in continuarea infundibului, sub cortul hipofizar; este ovoida, cu greutatea de 0.6-0.7 g. Are trei lobi:

- anterior,voluminos,semilunar,in a carui concavitate se afla ceilalti doi

- mijlociu, care, impreuna cu cel anterior, alcatuieste adenohipofiza

- posterior, cerebral, rotunjit, legat prin tija pituitara de diencefal; acesta constituie neurohipofiza

Hipofiza este legata de hipotalamus prin infundibul, care are pe partea posterioara tuber cinereum. Adenohipofiza este constituita din cordoane celulare alcatuite de celule cromofobe, acidofile si bazofile, separate de sinusuri. Neurohipofiza este formata de pituicite, nevrolgii, celule bazofile migrate din adenohipofiza si fibre hipotalamohipofizare.

Sistemul porthipofizar, descoperit de Fr. I. Rainer si demonstrat de Gr. T. Popa si Unna Fielding este:

-arterele hipofizare inferioare, pentru lobul posterior, formeaza un sistem capilar in lob, trunchiuri vasculare cu tija si un alt sistem capilar in tubercinereum si peretii ventricului III; directia circulatiei este hipofizohipotalamica

-arterele hipofizare superioare, pentru lobul anterior, se anastomozeaza cu cele inferioare, dar formaeza o retea capilara si cu venele adenohipofizei si cu capilarele.

Adenohipofiza secreta 6 hormoni trofici proteici: hormonul foliculostimulator (FSH), hormonul luteinizant sau hormonul de stimulare a celulelor interstitiale (LH sau ICSH), prolactina (PRL) - hormon mamotrop, hormonul adenocorticotrop (ACTH), hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), hormonul somatotrop (STH) sau hormonul de crestere (GH) si melanotropina (MSH). Neurohipofiza elibereaza doi hormoni, vasopresina sau hormon antidiuretic (ADH) si ocitocina.

Epifiza, sau glanda pineala, are o forma conica, lunga de cca. 12 mm, si se afla la nivelul tavanului ventricului III. Ea este unita cu encefalul printr-o tija numita habenula.

Este o glanda cu secretie interna, care impreuna cu habenula si anexele sale alcatuieste epitalamusul. Este formata din lobuli separati prin septuri conjunctive; in lobuli, celulele pineale sunt grupate in cuiburi dense si travee, uneori in jurul unui mic lumen. Structural, este constituita din vase, tesut conjunctiv si insule parenchimoase dispuse in lobuli.

Principalul hormon epifizar este melatonina, descoperit in 1958 de Lebner; de asemenea, acad. St. M. Milcu a descoperit un hormon hipoglicemiat al epifizei numit pinealina. Hormonii epifizari au actiune depresiva supra tiroidei, negativa asupra corticosuprarenalei si modulatoare asupra gonadelor si sistemului monoaminergic (de veghe si somn).

Descarca referat biologieSistemul Endocrin

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Sistemul Endocrin. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net Image: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net