Referat Turism Balnear in Romania


Turismul naţional cât si cel internaţional,reprezintă o activitate economică majoră pentru cea mai mare parte a ţărilor.Istoria recentă arata că ceea ce turismul a dobândit ,poate fi rapid răsturnat din cauza evenimentelor: politice (Maroc ,Tunisia ,Iugoslavia), a efectelor modei (Grecia,Turcia), a pierderii de competitivitate (Spania, Italia) sau a oricărui alt factor exogen.În schimb,efectele negative ale unor factori ca:poluarea,deteriorarea mediului, eroarea de amenajare a teritoriului român, duc la scăderea frecvenţei turistice. În aceste conditii, orice analiză a “filierei turismului” trebuie să se sprijine pe studierea structurilor cererii şi ofertei existente şi pe studierea prospectivă a evoluţiei previzibile a fluxurilor în raport cu analizele prospective ale economiei mondiale.Cuprins
INTRODUCERE 1
I. TURISMUL BALNEAR ÎN ROMÂNIA 2
I.1. Scurt istoric al apariţiei şi dezvoltării turismului balnear în România 2
I.2. Factori naturali în turismul balnear 3
I.2.1. Factorii naturali de cură 3
I.2.1.1. Clima 4
I.2.1.2 Apele minerale 5
I.2.1.3. Apele minerale îmbuteliate 5
I.2.1.4. Lacurile de interes therapeutic 5
I.2.1.5. Nămolurile terapeutice (peloidele) 6
I.2.1.6. Gazele terapeutice 6
I.3. Factorii terapeutici ai litoralului Mării Negre 7
I.3.1. Marea Neagră 7
I.3.2. Nisipurile 7
II. STATIUNI BALNEARE DIN ROMANIA 8
II.1. Statiunea Slănic Moldova 8
II.2. Staţiunea Băile Felix 10
II.3. Statiunea Băile Herculane 14
II.4. Statiunea balneara Amara 18
II.5. Statiunea balneara Covasna 21
II.6. Statiunea balneara Sovata 25
II.7. Statiunea balneara Buzias 25
II.8. Statiunea balneara Olanesti 25
II.9. Statiunea balneara Eforie Nord 26
II.10. Localităţi şi locuri climatice turistice şi de odihnă situate pe litoralul Mării Negre 26
III. STRUCTURI DE CAZARE 27
IV. RECOMANDĂRI PRIVIND TURISMUL BALNEO-MEDICAL 29
V. CONCLUZII 30
BIBLIOGRAFIE 31
Proiecte liceu

Extras din referat
Factorii naturali de cură, în special apa minerală, au fost în atenţia omului încă din cele mai vechi timpuri, fapt dovedit de numeroasele descoperiri arheologice care au scos la iveală părţi din instalaţiile vechilor băi romane utilizate în scop balnear la Geoagiu, (cunoscută încă din timpul dacilor sub numele de Garmisara, iar în timpul romanilor Termae Dodonae), Herculane, Călan, Săcelu-Gorj,Ocna Sibiului, Moneasa, Buziaş, Călimăneşti-Căciulata. Totodată la Callatis şi Tomis romanii foloseau ca sursă de tratament apa de mare şi izvoarele sulfuroase mezotermale.

După o perioada de intensă utilizare a factorilor naturali de cură din timpul stăpânirii romane, aceştia au fost folosiţi sporadic, de populaţia locală, şi după retragerea aureliană precum şi în tot evul mediu, fapt consemnat de unele documente istorice care fac referire la: Băile Felix-1 Mai, Borsec, Topliţa, Cristuru Secuiesc ş.a..

Marea şi muntele pot avea indicaţii şi contraindicaţii terapeutice comune, dar şi speciale. Indicaţiile speciale se referă la unele afecţiuni cardiace, la bolile de nutriţie, reumatice, renale, ginecologice. etc. Astfel, cei cu hipertensiune arterială în stadiul I şi II îşi pot petrece concediul în staţiunile balneare cu profil cardiovascular,de la munte,dar şi pe litoral ,având grijă să evite acţiunea razelor infraroşii,iar înotul sau alte sporturi să nu suprasolicite organismul.

Pentru cei cu forme articulare ale reumatismului se recomandă staţiunile : Felix, 1 Mai, Călimăneşti, Ocna Sibiului etc.Afecţiunile ginecologice,de genul nexitelor şi metroanexitelor, tulburările funcţionale ovariene şi stările portoperatorii , se pot trata eficient în staţiunile : Sovata, Bazna, Ocna Sibiului, Amara şi cele de pe litoral. Pentru afecţiunile otorinolaringologice(rinite, faringite, sinuzite cronice),sunt recomandate , pe lângă staţiunile demunte şi cele de pe litoral. Tuberculozele strict extrapulmonare, cum sunt morbul lui Pott si tumorile albe, precum şi rahitismul, necesită cură heliomarina.

În ceea ce priveste helioterapia(cura de soare),aceasta poate fi practicata atat la munte cat şi la mare. Soarele este un puternic factor natural de radiaţii terapeutice, de mare eficacitate în prevenirea şi combaterea diferitelor afectiuni,benefic pentru întărirea şi refacerea organismului. Băile de mare (talazoterapia) au efecte terapeutice prin acţiunea apei, care are urmatoarele caracteristici: temperatura, actiunea mecanica a valurilor, mineralizarea apei de mare si diferenţa de potential electric între corpul omenesc şi apa mării. Se ştie ca apa căleşte organismul ,marind rezistenţa la răceli,iar valurile produc un masaj ce intensifica circulaţia sângelui.

Descarca referat turismTurism Balnear in Romania

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Turism Balnear in Romania. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.

>