Referat Produse alimentare


Principalii factori ai competitivităţii unei organizaţii sunt consideraţi astăzi calitatea şi preţul. Calitatea a devenit elementul vital în lumea afacerilor de azi. Un produs este considerat o achiziţie bună dacă îndeplineşte trei cerinţe de bază: preţ adaptat pieţii (cât mai mic); calitate exact aşa cum este cerută de client; precizie absolută în ceea ce priveşte condiţiile şi termenele de livrare. Cerinţele consumatorului de produse alimentare depind de mai mulţi factori: mediul de viaţă; situaţia financiară; gradul de cultură, de instruire; sex, vârstă; obiceiuri, tradiţie; modul în care este promovat produsul.Cuprins
CAPITOLUL I. NOŢIUNI REFERITOARE LA CALITATEA PRODUSELOR SI SERVICIILOR 3
I.1. Definitia calităţii 3
I.2. Clasificarea proprietăţilor produselor 4
I.3. Caracteristicile de calitate 5
I.4. Calitatea produselor alimentare 6
I.5. Factorii care determina calitatea produselor 10
CAPITOLUL II. MANAGEMENTUL SIGURANŢEI IN CONSUM 12
II.1.1. Transport 14
II.1.2. Amplasarea şi proiectarea clădirilor 14
II.1.3. Zonele de prelucrare 14
CAPITOLUL III. ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE 19
III.1. Rolul etichetei 19
III.2. Etichetarea alimentelor preambalate 19
III.2.3. Cantitatea netă 21
III.2.4. Condiţii de depozitare şi de folosire 22
III.2.5. Locul de origine sau de provenienţă a produsului 22
III.2.8. Lotul de fabricaţie 23
III.2.9. Instrucţiuni de utilizare 23
CAPITOLUL IV. PROBLEME LEGATE DE CALITATEA ALIMENTELOR 26
IV.1. Neconformităţile calitative periculoase 26
IV.2. Neconformităţile calitative nepericuloase 27
IV.2.1. Exemple de neconformităţi calitative nepericuloase din domeniul alimentar 27
IV.3. Interdicţii generale referitoare la consumul alimentelor 28
IV.3.2. Tehnici de falsificare ale carnii si preparatelor din carne 30
IV.3.4. Cafea 32
IV.3.6. Ouă consum 33
IV.3.7. Pâinea şi produsele de panificaţie 33
IV.3.8. Ciocolata şi produsele zaharoase 33
IV.3.9. Îngheţata 33
IV.3.10.Vin şi băuturi alcoolice 34
IV.3.11. Băuturile răcoritoare 34
IV.3.12. Oţetul alimentar 34
IV.3.13. Mierea de albine 34
CONCLUZII 36
BIBLIOGRAFIE 37
Proiecte liceu

Extras din referat
Caracteristicile (de calitate) reprezinta proprietatile remarcabile ale unui produs, cele care îl definesc suficient, reprezentative pentru el. Caracteristicile de calitate sunt trecute in specificatii: standarde, carti tehnice, contracte, etc. Deci proprietatile si caracteristicile unui produs sunt identice in esenta lor. Diferentierile sunt impuse de nivelul relevantei in definirea calitatii.

Caracteristicile se selecteaza din randul proprietatilor, urmarind satisfacerea urmatoarelor cerinte:

- sa defineasca cu suficienta exactitate insusiri ale produsului;

- sa fie cuantificabile sau masurabile;

- sa fie consacrate terminologic.

In faza de produs realizat pentru vanzare, acesta trebuie sa prezinte caracteristici care satisfac conditia conformitatii.

In faza de comercializare, pe langa acestea, produsul trebuie sa prezinte si caracteristici specifice acestei faze, menita sa asigure vandabilitatea sa. Proprietatile si caracteristicile de calitate ale marfurilor reprezinta rezultatul actiunii conjugate a unui grup de factori:

a) factori specifici productiei: proiectare produs, materii prime, proces tehnologic; aceşti factori genereaza proprietatile.

b) factori postproductie: transport, manipulare, depozitare, comercializare; acesti factori pot modifica proprietatile/caracteristicile de calitate.

c) factori specifici utilizarii, consumului, exploatarii.

Caracteristicile calităţii serviciilor:

- facilităţi (instalaţii şi echipamente), capacitate, efectivul de personal şi materiale;

- timpul de aşteptare, durata prestării serviciului, durata proceselor,

- igienă, securitate, fiabilitate;

- capacitate de reacţie, accesibilitate, curtoazie, confort, estetica mediului, competenţă, siguranţa în funcţionare, precizie, completitudine, nivel tehnic, credibilitate, comunicare eficientă.

Calitatea produselor alimentare

Caracteristic pentru produsele alimentare este sensul complex al notiunii de calitate, deoarece, spre deosebire de alte produse industriale, calitatea produselor alimentare are un cuprins mult mai larg şi efecte mult mai profunde.

Calitatea produselor alimentare are implicaţii profunde, deoarece alimentaţia stă la baza vieţii, constituind un factor cu acţiune permanentă şi care poate avea influenţă determinantă asupra dezvoltării organismelor.

Realizând produse pentru colectivităţi mari (produsele de catering), specialiştii din industria alimentară devin responsabili de starea de sănătate a naţiunii, participând la una din cele mai eficiente căi de ocrotire şi promovare a sănătăţii. Pentru un produs alimentar, toate elementele constituente ale acestuia reprezinta elemente constitutive ale calitatii.

Calitatea unui produs alimentar are următoarele valenţe: legală, nutritivă (biologică, energetică, de protecţie şi sanogeneză, terapeutică), igienico-sanitară, tehnologică, senzorială, socio-ecologică.

Valenţa legală a produselor alimentare se refera la faptul ca un produs alimentar trebuie să respecte toate reglementările legale pentru produsul respectiv.

Descarca referat marketingProduse alimentare

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Produse alimentare. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.

Image: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.netImage: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net