Referat Parcul National Retezat Godeanu


Muntii Retezat, cu un relief deosebit de salbatic-datorat atat constitutiei geologice, cat si ca rezultat al actiunii glaciare din cuaternal-sunt acoperiti cu o vegetatie deosebit de bogata si variata, prea putin influentata de taierile de paduri si de pasunat intensiv, precum si de alte actiuni ale activitatii oamenilor. Pentru protejarea acestor frumuseti, pentru ca actiunea de ocrotire a naturii sa devina eficienta si durabila, s-a instituit un cadru legal, prima hotarare fiind infintarea Parcului national Retezat (1935).In anul 1980 Parcul national Retezat a fost inclus in reteaua mondiala a rezervatilor biosferei, organizata in cadrul Programului “Omul si biosfera” initiat de UNESCO.Cuprins
CUPRINS 2
ARGUMENT 3
CAPITOLUL I. PARCUL RETEZAT-GODEANU: PREZENTARE 4
I.1. Aşezare 4
I.2. Relieful 5
I.3. Reteaua hidrografica 6
I.4. Clima 7
I.5. Vegetatia 7
I.6. Locul intre alte rezervatii naturale 8
CAPITOLUL II. ISTORIA 11
CAPITOLUL III. OFERTA TURISTICA 15
BIBLIOGRAFIE 23
ANEXE 24
Proiecte liceu

Extras din referat
Muntii Retezat se afla in Carpatii Meridionali, fiind considerati cei mai inalti si mai stancosi din sirul muntilor dintre Jiu si Dunare. Sunt constituiti din doua creste alpine, aproape paralele, una situata la nord, cealalta la sud. Cele doua creste principale sunt legate , intre varful Papusa si varful Custura, printr-o creasta ascutita, lunga de aproximativ 2,5 km, pe care se ridica piscuri semete ce ofera tururi pe orizont de neuitat. Dintre aceste piscuri, varful Papusa (2508 m),varful Peleaga (2509 m ) si varful Retezat (2482 m ) reprezinta principalele obiective pe care drumetii si le propun in excursiile lor.

Dar Muntii Retezat nu sunt atragatori numai prin maretia piscurilor .Ei ne ofera creste si custuri dantelate, caldari glaciare, vai admirabil invesmantate cu vegetatie, dar mai ales lacuri glaciare-elemente de maxima atractie. Asezate in causurile caldarilor, singuratice sau in familii,raspandite pe trepte la diferite inaltimi, lacurile glaciare invioreaza cu stralucirea lor cenusiul grohotisurilor sau verdele covorului de iarba si jnepenis.

In prezent muntilor Retezat, carora natura le-a harazit o asemenea bogatie de frumuseti, li se pregeteste, prin munca oamenilor, o noua nestemeta care va straluci intre faldurile batranelor poduri; lacul de acumulare de le Gura Apei si numeroasele lucrari hidrotehnice, opere de arta modelate pe masura sanctuarului natural al acestui cult al Carpatilor.

Datorita frumusetilor naturale existente, pe teritoriul Muntilor Retezat a luat fiinta primul Parc national din Romania, iar in cadrul acestuia o rezervatie stiintifica.

In partea de nord a Muntilor Retezat se afla joasa depresiune a Hategului.

Limita rasariteana a Muntilor Retezat este formata de valea Raului Barbat pana mai sus de gura vaii Murgusa la gura paraului Curmaturii, la capatul de vest al depresiunii Petrosani, in apropiere de orasul miner Uricani..De aici, o denivelare mare intre confluenta vailor Pilugu si Buta cu Jiul de Vest ii separa de Depresiunea Petrosani.

Retezatul este muntele tuturor varstelor si tuturor anotimpurilor care, prin grandoarea si culoarea lui, lasa o puternica impresie asupra vizitatorilor. Vara, cand circulatia turistica atinge apogeul si cabanele devin neincapatoare, muntele imbraca haina multicolora a florilor, in care lacurile cu irizatii verzi albastrui accentueaza si mai mult caldarile glaciare. Iarna, cand stratul gros de zapada acopera toate asperitatiile reliefului, Retezatul devine lumea de basm a schiorilor, iar soarele ii amplifica stralucirea prin cristalele de gheata. Numai primavara este mai scurta si tarzie, schiorii avand inca prilejul partidelor de schi.

Cumuland valori peisagistice unice si originale, o flora si fauna deosebite, Retezatul suscita deopotriva cercetarea stiintifica si practicarea turismului, astfel ca aici s-a instituit Parcul national Retezat, in cadru caruia exista o rezervatie stiintifica ce se bucura de protectie integrala. Existenta Parcului national Retezat, intarita de eforturile care se fac astazi ni tara noastra pentru protectia mediului inconjurator, obliga pe iubitorii de drumetii la un comportament adecvat, in sprijinul ocrotirii naturii.

Muntii Retezat se ridica stancosi si impunatori deasupra Depresiunii Hategului.Una din privelistile cele mai interesante in care ne ofera fara rezerve frumusetea acestor munti este aceea care se desfasoara de pe inaltimile dealului Orlea, langa Subcetate sau din poenile dealului Piatra Ohabei. De pe aceste inaltimi avand la picioarele noastre “Tara “ Hategului, se ridica contraforturi puternice, impadurite, randuite armonios. Ele sprijina parca zidurile albite uneori de nea ale custurilor si piscurilor inmanuncheate si zimtuit profilate pe azurul cerului. De aici se disting lesne cele mai inalte si mai vestite piscuri, mai deosebit fiind trunchiul de piramida al varfului Retezat (2482 m) ;spre est se afla piscurile Bucura (2433 m), Peleaga (2509 m), Papusa (2508 m) si varful Mare (2463 m). Priveliste unica in felul ei, are darul de a atrage irezistibil pe drumetii dornici sa cunoasca in mai mare masura relieful faramata al tinutului de legenda al Retezatului.

Suprafata Muntilor Retezat este de cca. 700km patrati mai mica decat a Muntilor Fagarasi, dar mai mare decat a Bucegilor.Aceasta suprafata poate fi impartita in doua zone importante : peima mai inalta este ocupata de Retezatul propriuzis;a doua , mai scunda si mai restransa, este ocupata de masivul Piule-Iorgovan(Retezatul mic).

Descarca referat geografieParcul National Retezat Godeanu

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Parcul National Retezat Godeanu. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.