Referat Exploatarea intretinerea si repararea corpurilor de iluminat


Lumina condiţionează în mare măsură activitatea omului. Iluminatul la nivel corespunzător contribuie la mărirea productivităţii muncii, la reducerea numărului de accidente, la evitarea erorilor. Iluminarea este cantitatea de lumina, sau de flux luminos, primita de unitatea de suprafata.Datorita faptului ca in multe cazuri se foloseste prea putina lumina sau prea multa decat este necesar pentru derularea unui anumit tip de activitate, nivelul de iluminare trebuie masurat cu un Lux-metru, valorile masurate fiind comparate cu standardele in vigoare pentru locatii diferite, puterea efectiv consumata de lampile montate se va masura cu un cleste wattmetric.Cuprins
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1. INSTALAŢIILOR ELECTRICE DE ILUMINAT 6
I.1. Clasificare 6
I.2. Clasificarea lampilor 7
I.3. Corpuri de iluminat 8
CAPITOLUL II. EXECUTAREA INSTALATIILOR ELECTRICE INTERIOARE 10
II.1. Transpunerea schemelor electrice dupa proiect 10
II.2. Montarea tuburilor de protectie 11
II.3. Montarea conductoarelor 12
II.4. Montarea aparatelor de conectare, comanda si protectie 14
II.5. Montarea intrerupatoarelor 14
II.6. Montarea comutatoarelor 15
II.7. Montarea prizelor 15
II.8. Montarea intrerupatoarelor si comutatoarelor pachet si intrerupatoarelor cu parghie 16
II.9. Montarea intrerupatoarelor si prizelor etanse 16
II.10. Montarea corpurilor de iluminat 17
II.10.1. Montarea corpurilor de iluminat pentru lampi cu incadescenta 17
II.10.2. Montarea corpurilor de iluminat pentru lampi cu luminiscenta 18
CAPITOLUL III. EXPLOATAREA , INTRETINEREA SI REPARAREA CORPURILOR DE ILUMINAT SI INSTALATIILOR ELECTRICE DE JOASA TENSIUNE 19
MASURI DE PROTECTIE A MUNCII 22
BIBLIOGRAFIE 24
Proiecte liceu

Extras din referat
Instalaţiile de iluminat electric trebuie să realizeze un anumit nivel de iluminare, concomitent cu îndeplinirea unor condiţiide calitate, reclamate de caracterul subiectival iluminatului. În afară de acestea, instalaţiile de iluminat (artificial-electric) trebuie să aibă, pentru a fi economice, o mare adaptibilitate la condiţiile variate de functionare, dată fiind corelaţia strânsă cu iluminatul natural.

Iluminatul fluorescent este eficient si economic.Eficacitatea luminoasa(lumen/watt) a tuturor lampilor fluorescente este ridicata comparativ cu a altor surse luminoase.

Culoarea nominala a lampilor TLD creeaza o anumita atmosfera ,care variaza de la alb cald ,pana la alb rece lumina zilei. Culoarea nominala este determinata de temperatura de culoare a lampii.

Din necesitataea practcă de formare la elevi, a deprinderilor corecte de muncă şi aplicării în practică a cunoştinţelor teoretice şi tehnologice precum şi formarea deprinderilor de aplicare la fiecare loc de muncă a normelor de protecţie a muncii, cele de prevenire a incendiilor şi normelor igienico-sanitare şi ţinând cont de condiţiile pe care spaţiul le oferă, s-a conceput un simulator de instalaţie de iluminat exterior în cadrul atelierului electric. In al VII-lea deceniu al secolului trecut, domeniul de baza al utilizarii electricitatii era telegraful.

Al VIII-lea deceniu constituie epoca iluminatului electric.

Dezvoltarea oraselor, aparitia blocurilor si cladirilor massive, a corpurilor de fabrici si uzine cera imperios un nou izvor de lumina, mai puternica, mai vie, care sa poata fi distribuita in numeroase puncte.Iluminatul devine astfel domeniul de baza al aplicarii electricitatii. Cu acest prilej au fost create generatoarele industriale si centralele electricecare au deschis la randul lor drum electricitatii ca forta in puternicul fort al industriei.

Aceste victorii ale elctricitatii chiar de la inceputul dezvoltarii ei se datoresc in buna parte lucrarilor Edison.

Multumita unor combinatii speciale a pompelorde aer, in octombrie 1879, Edison a obtinut un vid(o rarefiere in balon) aproape de o milionime de atmosfera (cu mult mai putin decat vidul pe care tehnica il poate obtine azi; pe atunci o foarte mare realizare).

Intr-una din noptile sale de munca din acea perioada, Edison , in laboratorul sau cugetand la una din problemele obisnuite, ce nu-I dadeau pace, framanta distrat intre degete un cocolos de funingine, amestecat cu smoala, pe care il folosea la telefon. In timp ce gandurile inventatorului zburau departe, degetele lui turteau si rasuceau cocolasul int-un firicel tot mai subtire. Cand Edison a privit intamplator firul, i-a trecut prin minte sa incerce acest fir la lampa electrica. Spre marea satisfactie a lui Edison experienta facuta imediat a dat rezultate bune. A continuat sa experimenteze filamentele de funingine, in diferite compozitii si diferite forme. Dupa numeroase experiente Edison a confectionat o lampa cu fir de bambus carbonizat in forma de potcoava introdus intr-un balon de sticla din care a evacuat cu grija tot aerul.

Descarca referat fizicaExploatarea intretinerea si repararea corpurilor de iluminat

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Exploatarea intretinerea si repararea corpurilor de iluminat. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.