Referat Impozite directe


Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului. Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie inteles in sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit. Sarcina achitarii impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa prevazuta de lege.Cuprins
Argument 3
Capitolul I Continutul economic si functiile finantelor Romaniei 4
Continutul economic al finantelor publice 4
I.1 Relatii financiare (finante) 5
I.2 Functiile finantelor publice 7
Capitlolul II Venituri publice.Caracterizarea si clasificarea veniturilor bugetare -Princiipile impunerii -Notiunea de impozit si taxa -Dubla impunere 10
II.1 Caracterizarea veniturilor bugetare 10
II.2 Clasificarea veniturilor bugetare 11
II.3 Impozite. Taxe. Contributii 13
Capitolul III Impozite directe -impozit pe profit ; -Impozit pe cladiri , -Impozit pe dividente 16
III.1 Impozitul pe profit 16
III.1.1 Venituri neimpozabile 17
III.1.2 Cheltuieli nedeductibile fiscal 18
III.1.3 Obligatiile platitorilor de impozit pe profit 19
III.2 Impozitul pe cladiri 20
III.3 Impozit pe dividente 23
Bibliografie 25
Proiecte liceu

Extras din referat
Pentru îndeplinirea functiilor si sarcinilor sale si pentru satisfacerea altor nevoi generale ale societatii, statul are nevoie de importante fonduri banesti. Mobilizarea resurselor banesti la dispozitia statului are loc pe seama produsului intern brut prin transfer de resurse si, implicit de putere de cumparare, de la persoane fizice sau juridice la dispozitia organelor administratiei de stat centrale sau locale. Din fondurile astfel constituite la dispozitia statului, se efectueaza transfer de resurse (de putere de cumparare) în favoarea diversilor beneficiari, persoane fizice si juridice . Fluxurile de resurse banesti se deruleaza în dublu sens: de la persoanele fizice si juridice catre stat si invers.

Relatiile de mobilizare a resurselor banesti catre fondurile financiare publice au loc între agentii economici care desfasoara activitati cu scop lucrativ, indiferent de forma de proprietate a acestora, si persoanele fizice (membrii societatii) luate în mod individual ca cetateni ai statului care realizeaza venituri, pe de o parte, si colectivitate, reprezentata de stat, pe de alta parte.

Relatiile de repartizare a fondurilor banesti ale statului apar între colectivitate, reprezentata de stat, pe de o parte si beneficiarii alocatiilor din fondurile statului, pe de alta parte, care sunt: agentii economici, institutiile publice si persoanele fizice luate în mod individual care beneficiaza de pensii, alocatii pentru copii, ajutoare, burse, indemnizatii etc. Relatiile de mobilizare si repartizare a fondurilor banesti ale statului, sunt, prin natura lor, relatii economice de repartizare a produsului intern brut.

Existenta productiei de marfuri si actiunea legii valorii fac ca repartitia produsului intern brut în economia nationala sa se realizeze în cea mai mare parte prin intermediul banilor, iar relatiile economice generate de catre aceasta sa îmbrace forma baneasca.

Relatiile care apar, între membrii societatii, în legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale acesteia sunt relatii sociale de natura economica exprimate în forma baneasca. În teoria si practica financiara ele sunt cunoscute sub numele de relatii financiare, sau, pe scurt, finante.

Sfera finantelor este mai restrânsa decât a relatiilor banesti, cuprinzând numai relatiile banesti care exprima un transfer de valoare si nu pe cele care reflecta o schimbare a formelor valorii.

Nu toate relatiile banesti care apar în procesul repartitiei si circulatiei PIB sunt, în acelasi timp, relatii financiare.

Pentru ca relatiile banesti sa fie relatii financiare (finante) trebuie sa îndeplineasca cumulativ anumite conditii, astfel:

- în primul rând, sa exprime un transfer de valoare, în forma baneasca, de la persoane juridice sau fizice la fondurile banesti ale statului sau de la aceste fonduri catre persoanele juridice si fizice beneficiare. Transferul de valoare, care se realizeaza prin actul de vânzare-cumparare a unor bunuri, reflecta o schimbare a formelor valorii-din forma marfa în forma bani sau invers, nu o cedare definitiva si fara contraprestatie de putere de cumparare. Salariul presupune, de asemenea, un schimb de echivalente si nu un transfer de putere de cumparare fara contraprestatie.

- în al doilea rând, transferul de valoare sa se efectueze, de regula, fara contraprestatie directa, imediata sau individualizata. Astfel, nici un agent economic si nici o persoana fizica care a varsat la bugetul public national o suma de bani cu titlul de impozit nu are dreptul sa solicite rambursarea acesteia sau nu dobândeste un drept de creanta asupra statului prin aceasta. În acelasi timp, finantarea de la buget a anumitor cheltuieli publice nu are o legatura nemijlocita cu varsamintele efectuate de beneficiarii alocatiilor bugetare;

Descarca referat finante-banciImpozite directe

Nota: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul Impozite directe. Pentru a intra in posesia referatului apasa butonul Download si descarca fisierul. Daca doresti sa intri in contact cu noi foloseste sectiunea Contact. Ia cunostinta de Termenii si conditiile site-ului.
TOATE referatele de pe Referate-Online.org sunt adaugate de catre utilizatori. Echipa Referate-Online.org nu va fi trasa la raspundere pentru aceste referate. In cazul in care vreun autor al vreunui referat este deranjat de aparitia acestuia pe site-ul Referate-Online.org, acesta este rugat sa ne trimita un e-mail pe adresa referateonline2012@yahoo.com si referatul va fi sters de pe site.